Fogfájás

A fogfájás számos módon jelentkezhet.

Korlátozódhat egy fogra, vagy az egész fogazatra, kiválthatja hideg vagy meleg inger, savas ételekre, italokra, összefüggésben lehet a rágással, vagy spontán is megfájdulhat a fogunk

A fogfájás leggyakoribb okai:

fogszuvasodás és annak következtében kialakuló fogbél gyulladás

fog tartószerkezetének a gyulladása ( fogágybetegség, népi nyelven fogínysorvadás)

fogérzékenység

túl magas korona vagy tömés

rosszul elhelyezkedő bölcsességfog

fogcsikorgatás és fogszorítás

A fogszuvasodás ha nem nagy mértékű a zománc veszteség általában egyszerűen kezelhető töméssel. Ha viszont a szuvasodás kiterjedése már olyan hogy a fog belső szerkezetét is érinti ahol az erek és idegek vannak, és minden inger hatása nélkül már önmagában is fáj, folyamatosan,szükségessé válik a gyökérkezelés.

Ha a fogfájást erős duzzanat, fogmozgathatóság és ráharapási érzékenység is kíséri ilyenkor a gyulladás már ráterjedt a fog körüli szövetekre a gyökérkezelésen kívül felmerül antibiotikum adása, vagy esetleg a fog eltávolítására is sor kerülhet.

Fogágybetegség:

Magyarországon népbetegség. A fog körüli tartószerkezet gyulladása, ami ínyvérzéssel, íny-visszahúzódással, csontveszteséggel, foglazulással és későbbi stádiumban akár spontán fogvesztéssel is járhat. Gyakran későn kerül felfedezésre, az első tünete lehet az ínyvérzés.

Fogtömés után pár napig jelentkezhet fájdalom, ami teljesen normális.

Napi kétszeri helyesen végzett fogmosás, a megfelelő szájhigiénia , rendszeres fogkőeltávolítás és az éves kontroll segít a megelőzésben.