Fogérzékenység

Különböző okok miatt sajnos nagyon sok embernek érzékenyek a fogai még gondos fogápolás mellett is. A panasz főleg a 18-44 év közötti korosztályt érinti. Jelentkezhet tartósan, vagy csak időszakosan is. Néhány napig hideg vagy meleg ingerekre, savas vagy sós ételekre megsajdulhatnak egyes fogak, ami akár pár nap után el is múlhat. Ilyenkor egy jól kiválasztott speciális fogkrém is segíthet akár.

Normál esetben a fog szájüregi felszíne zománccal fedett, ez véd bennünket a káros hatásoktól. Ha a zománc kopik, elvékonyodik, a fog gyökéri felszíne szabaddá válik illetve fogszuvasodás esetén a dentinben futó csatornák szabaddá válnak és a fogbél azaz a fogban lévő idegek a dentin tubulusain keresztül kapcsolatba lépnek a szájüreggel, és a külső behatásokra, ingerekre fájdalommal, fogérzékenységgel reagálnak . Az íny is nagy szerepet kap a védelemben, ínysorvadás esetén is felléphet fogérzékenység.

Idősebb korra csökken a fogérzékenység, ami a dentin megvastagodásának köszönhető.

Okok amik fogérzékenységhez vezetnek:

fogszuvasodás

az íny visszahúzódása, ínysorvadás

fogcsikorgatás miatt elvékonyodó fogzománc, egyéb zománc kopás,rendellenesség ,

sérült, letört fog

túlzott savas ételek és italok, alkohol fogyasztása

fogfehérítő szerek túlzott használata

erős vagy elhasznált sörtéjű fogkefével végzett túl erős, főleg vízszintes irányú fogmosás

Kezelése:

-lézeres kezeléssel

rendszeres fogkő eltávolítással megelőzhető az íny visszahúzódás

rendelőben végzett speciális ecseteléssel lezárhatóak a szabaddá váló dentincsatornácskák

fogszuvasodás, letört és sérült fogak töméssel vagy koronával való ellátása

ha a fogérzékenység tartóssá válik kialakulhat fogbél gyulladás és fogelhalás, ilyenkor szükségessé válik a fog gyökérkezelése

Mint mindenhol itt is a prevenció a legfontosabb éves szintű kontroll és rendszeres fogkő eltávolítással, életmódbeli táplálkozási és szájápolási szokásaink megváltoztatásával mi magunk is sokat tehetünk a fogérzékenység megelőzésére.