Fogpótlás

Egyetlen fog elvesztését is pótolni kell, mivel a foghiány az esztétikai problémákon kívül a fogazat funkcionális megbomlásához is vezet. A szomszédos fogak elmozdulnak, az ellenoldali fogak kiemelkednek a helyükről. Az elmozdult fogak elveszítik kontaktpontjukat a szomszédos fogakkal, ami ételbeékelődéshez nehezebb fogtisztításhoz vezet. Ennek talaján könnyebben alakul ki az érintett fogon fogszuvasodás, az ínyen pedig gyulladás, később akár fogágybetegség.

Az ellenoldali fog ahogy kiemelkedik a foghiányba meggyengül a tartószerkezete, érzékennyé válik később akár foglazulás, fogelvesztés is kialakulhat.

Minél hosszabb ideig áll fenn a foghiány a fogpótlás elkészítése annál nehezebb.

Fogpótlások típusai:

Korona:

A korona egy fogra készül. Ilyenkor nincs is tulajdonképpen foghiány, csak a fog koronai része hiányzik részlegesen vagy teljesen. Akkor készül egy fogra korona ha töméssel már
nem tudjuk helyreállítani a fogat.

Fogtechnikai laboratóriumban készül, úgy hogy először a fogorvos megfelelően előkészíti a fogat és lenyomatot vesz róla. Amennyiben nincs elegendő foganyag a korona előkészítéséhez csonkfelépítést kell végezni tömőanyaggal vagy gyökércsappal.

A korona készülhet fémből vagy fémmentes anyagból, valamint a kettő kombinációjából. Az előkészített csonkhoz ragasztással rögzül.

Fém korona készülhet aranyból vagy speciális kobalt-króm ötvözetből. Nem esztétikusak hisz a felhasznált fém színével azonos színűek, ma már nagyon ritkán alkalmazzuk hátsó fogakon.

Fémmentes koronák anyaga kerámia vagy cirkónium-dioxid vázra égetett kerámia,
amit röviden csak cirkon koronának nevezünk.

A teljes kerámia koronák nagyon esztétikusak, teljesen egybe illeszthetőek mind színben mind formában a szomszédos fogakkal, de mechanikus behatásra törhetnek. Ezért csak frontfogakra javasoljuk, normál fogazat estén, fogcsikorgatóknak erős mélyharapásban szenvedőknek nem ajánljuk.

Az úgynevezett cirkón koronák váza egy speciális cirkónium-dioxid vegyület, ami fehér színű. Maga a váz rendkívül pontos, mert számítógép vezérelte szoftver segítségével kerül kifrézelrésre ( CAD-CAM technika). Erre a vázra kerül ráégetésre a fogszínnek megfelelő színű kerámia.

Az elkészült korona színe teljesen egybe illik a maradék fogazattal, és mivel a cirkónium váz rendkívül kemény nem törékeny, rágó fogakra is elkészíthető.

Fémkerámia korona váza öntéssel készül.  A váz készülhet nem nemesfém ötvözetből és platina aranyból. Az öntési technika nem tud olyan pontosságot biztosítani mint a fréz technika széli záródása nem olyan pontos mint a cirkón koronáké. Erre vázra kerül ráégetésre a kerámia. Színben és formában itt is el tudunk érni jó eredményt, de mivel van egy szürke alapunk, a különböző fényviszonyok között eltérhet a korona színe a mellette levő fogakétól. Idővel ha a korona körül lehúzódik az íny, a korona széle szürkés szegély formájában látszódhat. Mindezek ellenére rágófogakra jó választás, régóta alkalmazott, bevált módszer.

cirkónium korona Dentalhaz

Híd:

Hidat akkor készítünk ha foghiány áll fenn. Pótolhatunk így egyszerre egy fog hiányt vagy többet is egyszerre. Hídpótlás a foghiányt határoló fogakon rögzül, ragasztással, amik előzőleg le lettek csiszolva. Ugyanúgy mint a koronánál lenyomatot veszünk
és fogtechnikán készül el.
Anyaga lehet fémkerámia vagy cirkónium-dioxid kerámia.

Amennyiben nem szeretnénk a szomszédos fogakat lecsiszoltatni, és a körülmények adottak lehetséges a foghiányt implantátummal is pótolni.

Dental ceramic or zirconium tooth bridges on dark black surface.

Kivehető fogsor:

Amennyiben nincs elegendő fogunk a hídpótlás elkészítéséhez vagy teljesen fogatlanok vagyunk kivehető fogpótlást készítünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy ma már implantációval egybe kötve sok esetben rögzített fogpótlást is tudunk készíteni olyan esetekre is ami korábban csak kivehető pótlással
lett volna orvosolható.

A maradék fogak számától függően a kivehető fogpótlás is lehet teljesen esztétikus és stabil.

Mivel a nyálkahártya csont alapzatra is támaszkodik, naponta legalább kétszer tisztítás céljából ki kell venni.

medical denture smile jaws teeth on white background

Implantátum:

Régebben kétféle megoldás létezett, hogy pótolják a hiányzó fogakat. Ha a maradék fogak száma megfelelő volt a maradék fogak lecsiszolásával úgynevezett hídpótlást készítettek, vagy ha a fogak száma túl kevés volt, kivehető fogpótlással orvosolták a foghiányt.

Manapság lehetőség van akár egyetlen fog  vagy teljes foghiány pótlására műgyökérrel.

Az implantátum anyaga titánból készül, egy menetes csavarra emlékeztet, felszíne speciális kiképzést kap, ami elősegíti a műgyökér és a csont összenövését.

Különböző méretekben és formában készül a különböző csontkínálatnak megfelelően.

Léteznek azonnal terhelhető implantátumok amelyekre azonnal elkészülhet a fogpótlás,
így a páciensnek a gyógyulási fázist sem kell fogatlanul töltenie.

Implantatum Dentalhaz.jpg

Javallatok:

  • a híd alternatívája, így nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni
  • túl hosszú sorvégi foghiáy vagy sorközi hiány esetén fix fogpótlás készíthető
    kivehető fogpótlás helyett
  • teljes foghiány esetén fix pótlás készíthető, vagy a kivehető fogsor stabil elhorgonyzást kaphat,
    jobb rágóképességet, hangképzést és komfortérzetet biztosítva